Intervju z novim predsednikom NK Brežice 1919

Nazaj

Intervju z novim predsednikom NK Brežice 1919

Peter Gramc o prerazporeditvi položajev na klubu, o viziji razvoja kluba, o članski ekipi, o sodelovanju z NK Posavje Krško in še kaj... 

»Navijači bodo zaradi domačih nogometašev imeli več razlogov za obisk naših tekem.«

NK Brežice 1919 so prejšnji teden dobile novega predsednika. Peter Gramc je v mladosti igral za mlajše selekcije Brežic, v upravnem odboru kluba deluje zadnja tri leta. Njegov cilj je, da Brežice v sodelovanju z ostalimi posavskimi nogometnimi klubi zgradijo vzdržen sistem, kjer se bo članska ekipa z doma vzgojenim in ambicioznim kadrom redno uvrščala v zgornjo polovico lestvice 2. SNL.

V brežiškem nogometu ste že 25 let. A se nam lahko predstavite v nekaj stavkih?

No... To je tako zelo površno rečeno. :) :) Sicer sem res od malega zagnan privrženec nogometa. V mladih letih me je za nogomet navdušil Ronaldo in legendarna brazilska reprezentanca. Nogomet sem treniral do 16. leta v Brežicah. Takrat bi se moral preseliti s treningi v Krško, vendar smo se zaradi izrazitega nepotenciala doma odločili, da se raje posvetim šoli, kjer sem kazal bistveno več potenciala. Tudi tam žal tega nisem popolnoma izkoristil, sem se pa kasneje izkazal v poklicnem življenju. Letos bo deseto leto kar sem zaposlen pri Autogrill d. o. o., kjer so že pri mojih rosnih 28. letih prepoznali moj potencial in me imenovali za direktorja za Slovenijo. Nogomet ni nikoli zapustil mojega življenja, igram, no, trudim se ga igrati še danes. V NK Brežice pa sem se vrnil tri leta nazaj kot član UO. Zadnje leto sem opravljal funkcijo športnega direktorja, sedaj pa smo funkcije malo premešali.

Do sedaj ste bili med bolj aktivnimi v upravnem odboru kluba, kaj je pretehtalo, da ste se odločili prevzeti krmilo slovenskega drugoligaša?

Aktiven je celotni UO, da klub drži ladjo nad gladino, nekateri smo samo bolj operativno vpleteni. Ravno zaradi tega smo se letos odločili malo premešati funkcije in se prerazporediti na položaje, ki so vsakemu posamezniku trenutno bolj po godu. Zato bi rad poudaril, da je ekipa ostala skoraj enaka, samo delo smo si razporedili majčkeno drugače. Ravno zato nisem imel nikakršnih težav pri sprejemu te odločitve in izziva, ker sem prepričan, da smo trenutno najboljša ekipa, ki bo v teh časih morala krepko pljuniti v roke, da bo krmarila to ladjo uspešno skozi vse razburkane vode. Zagotovo pa je mesto predsednika posebna čast, še posebej pri teh letih. Definitivno sem najmlajši predsednik NK Brežic, sem pa prepričan, da sem tudi v konkurenci za najmlajšega predsednika med vsemi prvoligaši in drugoligaši. Ne pa me držati za besedo.

Kakšna je vaša vizija razvoja NK Brežice 1919?

NK Brežice 1919 so postale v zadnjih letih s proračunom četrt milijona evrov resno podjetje, resen klub. Seveda nastopanje v drugi ligi to tudi zahteva. V prihodnjih letih se bomo morali potruditi, da to ohranimo in tudi nadgradimo.

Naše videnje vizije za naslednja 4 leta je s tekmovalnega vidika dokaj ambiciozno naravnano. Če začnem pri članih, je to zagotovo prva polovica lestvice v 2. SNL. In to moramo doseči z mladim, doma vzgojenim in ambicioznim kadrom. Tako igralskim, kot tudi trenerskim. V mladinski šoli se želimo prebiti do najvišjih lig, tam kjer še nismo.

To bo seveda zahtevalo ogromno potrpljenja, odrekanja, vlaganja in vere v fante. Prepričan sem, da vse ne bo šlo gladko in po planu, vendar moramo vztrajati pri začrtanih ciljih. Moramo vzgojiti nogometaše in nogometašice, ki bodo od prvih korakov osvajali prepoznaven brežiški stil igre in to enkrat prinesli s sabo v člansko ekipo. Tako bomo zgradili vzdržen sistem na dolgi rok, ki bo delal v korist nogometu in celotnemu Posavju.

Vaše imenovanje je le ena od novosti v brežiškem nogometu. Če začnemo pri infrastrukturi - glavno igrišče ima novo razsvetljavo, pričanja se gradnja velikega igrišča z umetno travo, ki bo omogočilo primerljive pogoje za delo z največjimi klubi v Sloveniji.

Drži. Občina na čelu z županom Ivanom Molanom nam je v zadnjih letih izkazala izredno zaupanje in nam stoji nenehno ob strani. Tu se moram zahvaliti županu, podžupanu Juretu Pezdircu, občinskemu svetu in vsem ostalim, ki so omogočili, da se bo nogometni park v Brežicah še dodatno razvil. Razsvetljava na glavnem igrišču je zasvetila nekaj tednov nazaj. Čez nekaj dni se bo začela gradnja velikega igrišča z umetno travo, razsvetljavo in tribunami, kar bo omogočilo odlične pogoje za delo z mladimi in nam bo pomagalo narediti kvalitetni ter kvantitetni preskok.

Trener Simon Sešlar je s člansko ekipo naredil odlično delo, a zaradi omejenih finančnih sredstev brežiškega in posavskega okolja ste se odločili ponuditi priložnost lokalnim trenerjem in v večji meri tudi domačim brežiškim ter posavskim igralcem. Kakšno člansko ekipo lahko v prihodnjih letih pričakujejo navijači?

Simon je naredil fantastično delo. Je oseba, ki je pustila pozitiven vtis name kot človeka in tudi na naš klub. Čeprav je bil pri nas kratko obdobje, nam je vsem hitro prirasel k srcu. Vendar so se naše skupne poti žal razšle. Za sodelovanje v nadaljevanju smo se dogovorili z Rokom Zorkom, ki mislim, da se je več kot izkazal do sedaj v nogometu. V Posavju in širše. Zato smo mu pripravljeni ponuditi v Brežicah izziv vodenja članske ekipe – ekipa bo v prihodnjih letih izrazito domače orientirana, Rok pozna ogromno fantov, ki so z njim odraščali v nogometu. Okostje ekipe predvidevamo, da bo ostalo enako, kot prejšnjo sezono, dodali pa bomo mlade, domače in perspektivne fante. Seveda to ne pomeni, da tujcem zapiramo vrata, ampak prednost bodo imeli fantje, ki bodo odrasli skozi našo mladinsko šolo. S tem bodo navijači imeli še več razlogov za obisk tekem in za navijanje.

V kolikšni meri je lokalno gospodarstvo že prepoznalo in podprlo novo vizijo NK Brežice 1919?

Težko bi rekel, da gre za prepoznavo nove vizije. Imamo nekaj sponzorjev, ki že nekaj let verjamejo v nas. Hvala vam vsem za nesebično pomoč, ki jo bomo v prihodnjih letih še posebej potrebovali. Zavedamo se, da prihajajo težki časi, in zelo bomo hvaležni vsakršne podpore. Posebej bi se tu zahvalil našemu generalnemu sponzorju Termam Čatež in Bojanu Petanu. Prepričan sem, da nam bodo kljub krizi, ki pretresa turistični sektor, še vedno stali ob strani.

Hkrati pa sem mnenja, da bi se lahko več lokalnih podjetij odzvalo in pomagalo klubu. Imamo kar nekaj sponzorjev, vendar obstaja ogromno podjetij, ki ostajajo gluhi na naše prošnje. Kot gospodarstvenik se zavedam, da je sponzorstvo vreča brez dna. Daš enemu, pa se jih oglasi še deset. Ampak NK Brežice 1919 je klub s 300 otroki. To pomeni, da se na dnevni bazi trudimo, da 300 otrok obdržimo v športu, da ne zaidejo na druga pota. Zato bi se moralo na splošno več vlagati v šport. Tudi država bi morala tu storiti več in omogočiti določene olajšave za sponzorje. Na tem področju bo treba narediti premik. Premik naprej. V zavedanju lokalne odgovornosti s podporo države. Pa jaz ne bi čakal na državo.

Brežiška nogometna šola se je v zadnjih 6 letih, od kar jo vodi Sandi Hervol, lepo razvila. S ciljem dodatno dvigniti kvaliteto mladinskega pogona ste pred dnevi na področju dela z mladimi sklenili sodelovanje z NK Posavje Krško. Za kakšno obliko sodelovanja gre in zakaj ste se odločili za skupno pot z omenjenim klubom?

Sandi Hervol je oddelal odlično delo. Nesebično se je in se razdaja za klub. Že kot predsednik, kot vodja mladinske šole in prepričan sem, da bo enako tudi v njegovi novi funkciji podpredsednika kluba. Toda njegova vloga v klubu v svoji osnovi ostaja enaka. Sandi bo še vedno držal roko nadzora nad mladinsko šolo NK Brežice, le da bo določene operativne zadeve v delovanju nogometne šole prepustil v izvedbo drugim – naše mlajše kategorije bodo namreč delovale po strokovnem programu NK Posavje Krško.

Brežiška mladinska šola je v preteklih 6 letih dosegla nivo delovanja, ki je zavidljiv v številkah in rezultatih. Smo pa v klubu prišli do zaključka, da skladno z vizijo, opisano prej, potrebujemo več, in bolje. Ravno zato smo se že lani odločili, da bomo sodelovali z NK Posavje Krško, kar se je s skupnimi ekipami od U15 do U19, ki nastopajo za NK Brežice 1919, izkazalo za odlično potezo. Nivo dela se je dvignil – in preskok v višji rang tekmovanja bi dosegli že letos, če se ne bi sezona predčasno končala.

Zaradi dobrih izkušenj v iztekajoči se sezoni smo v klubu sodelovanje z NK Posavje Krško še bolj poglobili, tako kadrovsko kot igralsko. Prepričan sem, da nas bo to sodelovanje ekspresno hitro pripeljalo v vse najvišje range tekmovanja v mladinskem nogometu.

Ali se obeta tudi sodelovanje članskih ekip NK Brežice 1919 in NK Posavje Krško, ki je to sezono nastopala v 4. slovenski ligi?

Tudi tu smo sodelovali že v zimskem prestopnem roku. Osnovna ideja je, da članska ekipa NK Posavje Krško postane razvojna ekipa pri projektu Združeno Posavje, medtem ko bo članska ekipa NK Brežic tista udarna špica in vrh piramide celotnega Posavja v moškem velikem nogometu.

Združeno delovanje dveh posavskih klubov je del širše strategije nogometa v Posavju, saj je šest klubov iz širšega Posavja (še KMN Sevnica, NK Radeče, Ženski NK Posavje in NK Bregana) decembra 2019 podpisalo pismo o nameri ustanovitve Združenja nogometnih klubov Posavja. Kako napreduje omenjeni projekt, zakaj združeno Posavje in kakšna so pričakovanja NK Brežice 1919?

Projekt je v razvojni fazi, ampak napreduje zelo pozitivno in po pričakovanjih. Združenje bo uradno ustanovljeno čez poletje. Prepričan sem, da je to prihodnost nogometa v Posavju. Z iskrenim sodelovanjem želimo razviti potencial vsakega kluba posebej – in nato v starejših kategorijah (srednja šola in člani) s skupnimi ekipami in s posavskimi nogometaši biti konkurenčni najboljšim v državi in če sem majčkeno aroganten, tudi izven Slovenije. Želimo močne posavske ekipe v ženskem, moškem in dvoranskem nogometu. Zavedamo se, da gospodarstvo v regiji lahko vzdrži samo določen fond sredstev in določeno številko prosilcev. Posavje je tudi relativno majhno po številu prebivalcev. V Združenem Posavju bomo celotno nogometno družino spravili pod eno streho. Ta družina bo zato večja in bo lahko zajela več žarkov, da se bomo greli pod to streho. Hkrati bo šlo podnjo več nogometašev, govorimo o okoli 1000 vadečih otrok. Vsaka vas, manjše mesto in mesto bo imelo isti način dela, isto znanje in vsak fant, deklica, bo imel iste možnosti za uspeh. Hkrati pa to predstavlja en ogromen bazen nogometnega talenta, po katerem je Posavje znano. Tu imamo še kar nekaj dela, a za zdaj gre kljub letošnjim težavam z virusom vse po planu. Prepričan sem, da nam bo uspelo in bomo postali projekt, po katerem se bodo zgledovali tudi drugi.

Brežiški klub ima odlično podporo Fan Cluba. Glede na vašo vizijo navijači v času vašega 4-letnega mandata verjetno že pričakujejo obilico razlogov za veselje?

Dvomim, da bi brežiški klub brez goreče podpore Fan Cluba in njihovih prostovoljcev sploh obstajal. Za to se jim izredno zahvaljujem. So eden ključnih delov tega kluba in naša prednost pred marsikaterim drugim klubom. Odlično sodelujejo z našim tehničnim direktorjem Goranom Mohorkom, ki je tu nenadomestljiv. Mislim, da bo enako in še bolje tudi v prihodnosti. Razlogov za veselje bo dovolj. Seveda bo potrebno biti potrpežljiv in verjeti v proces in dolgoročno delo. Nikoli pa ne veš. Mogoče pa se nam poklopi in posežemo tudi po najvišjih mestih.

Kontakt

Nogometni klub Brežice 1919

Modri

Cert ID: 0042/00045

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Nogometni klub Brežice 1919
Matična številka: 4056809000